Заповядайте на обучение: Да поправим данъчните системи

Семинар в София на тема офшорни компании, данъчна справедливост, източници на чувствителна данъчна информация и как да ги използваме безопасно

Все повече хора осъзнават вредата от неправомерното харчене на бюджетни средства. Все по-малко хора се примиряват с клептокрацията с примиренческата фраза: “Може и да краде, но поне прави нещо”. Но другата страна на медала – входът на системата на обществените пари също крие грозни чудовища. Високи или ниски, преки или косвени, за обикновените хора е много трудно да избегнат плащането на данъци. В това отношение големите корпорации разполагат с несравнени „предимства“. Техните данъчни хитрини ощетяват обществото и най-вече хората в развиващите се страни. Иронията е, че истинската причина за трупащия се държавен дълг и липсата на бюджетни средства за образование, здравеопазване и инфраструктура остава скрита.

На 27-ми и 28-ми ноември „За Земята“ ви кани на семинар в София, на който ще ви запознаем с темата за данъчната справедливост. Не, няма да ви учим къде и как да криете данъци. Ще дискутираме как укриването на данъци през офшорни компании има тежки и вредни последици за обществото. Ще ви научим да сглобявате пъзела на данъчните трикове, които прилагат големите риби. Искаме с ваша помощ да запълним обществения дефицит от хора и медии, които разбират от данъчна справедливост и правят нещо по въпроса.

Семинарът е насочен към журналисти, редактори, блогъри, студенти от медийни специалности, към активисти на НПО, студенти от стопански и политически специалности, към активни граждани.

Ако се погледне под правилния ъгъл, данъчната материя далеч не е толкова суха, както някои компании биха искали хората да мислят. Семинарът ще започне от данъчното „АБВ“ и за участие в него не се изискват специални икономически и данъчни познания. Все пак е препоръчително кандидатите да имат базова икономическа култура и интерес към справедливото разпределяне на публичните ресурси.

Семинарът е еднодневен. Насрочените две обучения на 27-ми и 28-ми ноември имат за цел да дадат на заинтересуваните възможност за избор между работен и почивен ден (петък или събота). Съдържанието на семинарите в двата дни ще е сходно.

Мястото на обучението е в гр. София и ще бъде допълнително уточнено. И за двата дни лимитът на участниците е по 20 души, така че се налага предварителна селекция. Моля, попълнете регистрационна форма и ни напишете кратка мотивация защо искате да участвате в обучението. Ако бъдете одобрени, ще се свържем с вас за подробности и уточнения.

За Земята“ не се ангажира да даде обратна връзка на неодобрени кандидати. В случай на силен интерес и много кандидати, ще се постараем да повторим обучението в началото на 2016 г.

Обучението ще бъде преплетено с ролеви игри и работа с реални бази данни. Може предварително да подберете интересен случай на фирми или бизнеси, които да проучим заедно по време на семинара.

Регистрацията става през следния линк: http://goo.gl/forms/7sVAIBU2gY

Тук може да разгледате работната програма на обучението.

Обучители: Димитър Събев, Руслан Йорданов, Десимир Панчев

Фасилитатор: Десимир Панчев

 

Advertisements

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s