Офшорките издишат бедност

taxhavensДнес 62-мата най-богати жители на планетата притежават толкова богатство, колкото 3.6 милиарда души – по-бедната половина от човечеството. 896 милиона души живеят в крайна бедност. Седем от десет души живеят в страни, в които през последните 30 години неравенството е нараснало.

Всичко това не би било възможно без данъчни убежища – територии, използвани от мултинационални компании и богати индивиди да крият богатството си от данъци. В някои случаи действително става дума за островен „данъчен рай” със златни пясъци и изумрудено море, други офшорни зони са по-прозаични. Общото между тях е, че нанасят опустошителни последици върху живота на обикновените хора.

Морган твърди, че е на пет години, но не е съвсем сигурен. Всеки ден той рови из боклука на сметището в Мукуру – мизерно предградие на кенийската столица Найроби. Майка му работи там, като сортира боклука, а семейството няма пари да изпрати детето на градина. Много са децата като Морган на сметището – някои играят, други търсят остатъци храна, трети помагат в работата на възрастните.

Каква е връзката с данъчните убежища ли? През февруари 2015 г. бяха разкрити документи, че група свързани с Кения физически лица държат в тайни швейцарски сметки 560 милиона долара. Това богатство не е обложено с данъци и съответно правителството на страната е лишено от ресурсите, нужни за приемливото бъдеще на милиони деца като Морган.

Икономиката на Кения расте с най-бързи темпове в Африка, но обикновените хора не го усещат. 34% от населението е в крайна бедност. Един лекар трябва да се грижи за 5 000 жители. Много са районите като Мукуру, в които липсват елементарни хигиенни условия и течаща вода.

Оценява се, че в офшорни зони е скрито персонално богатство в размер на 7.6 трилиона долара.

Изчислено е, че корпорациите крадат от развиващите се страни данъци на стойност 100 милиарда долара годишно.

Данъците, които се крият всяка година с помощта на офшорни зони само от Африка, са достатъчни, за да се спаси живота на 4 милиона деца и 200 000 майки.

Ако тези пари не бяха старателно укривани, можеше да се спасят един милион бебета при раждане.

Можеха да се наемат учители, които да образоват всяко африканско дете.

Но вместо това богаташите и корпорациите крият данъци. Само в една от сградите на Каймановите острови са регистрирани 18 857 компании.

Барбара от Замбия е вдовица. Всеки ден тя върви в продължение на часове, за да събере вода и да полее реколтата, която отглежда. С нея ще изхрани двете си деца. Животните е продала още докато съпругът й е бил жив, за да плати за лечението му. Барбара не е ходила на училище, но си е мечтала да стане преподавател или медицинска сестра. Твърди, че се чувства провалена като личност.

Данъчните закони трябва да работят в полза на Морган и Барбара, в полза на огромното множество бедни хора – а не на шепа богаташи. Ако се предприемат решителни действия днес, още през 2030 г. крайната бедност може да изчезне от тази планета. Данъците са в центъра на тази битка, тъй като те осигуряват ресурсите за образование и здравеопазване.

Обединени, хората могат да предизвикат промяна.

Базирано на публикация на Oxfam 

Advertisement

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s