Бахама Мама клати Брюксел

Като директор на офшорка Нели Крус е нарушила две правила за еврокомисарите и обещава да поеме отговорност

Нова серия изтекли секретни документи, разкриващи неподозирани офшорни връзки на влиятелни бизнесмени и политици, беше обнародвана на 21.09 от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Масивът „Бахама Лийкс“ съдържа около 1.3 млн. документа за над 175 000 компании, регистрирани на Бахамските острови между 1990 и началото на 2016 г.

Това трудно ще впечатли някого, след изтеклите над 11 млн. офшорни следи в „Документите от Панама“, повдигащи завесата пред богатството на действащи и пенсионирани държавни глави, министри, спортисти и други знаменитости. Но в „Бахама Лийкс“  все пак има щипка сол: това е името на Нели Крус, дългогодишен еврокомисар по конкуренцията и дигитализирането, както и вицепрезидент на Европейската комисия.

Оказа се, че политикът, който толкова често призоваваше за прозрачност и олицетворяваше лидерската роля на ЕС за гарантиране на равни (включително данъчни) условия за стопанските субекти на Общия пазар, в свободното си от красиви речи време е правила нещо далеч не толкова благородно.

През борда

Между 2000 и 2009 г. г-жа Нели Крус е била директор на фирмата Mint Holdings Ltd, регистрирана на Бахамските острови. Виж документа. С това тя е нарушила едновременно две официални изисквания към еврокомисарите: да нямат работа извън Европейската комисия – независимо дали с идеална или със стопанска цел, и да декларират всичките си корпоративни и финансови интереси за предходните 10 години.

Крус започва работа в Комисията през 2004 г. и не е декларирала нищо, свързано с фирма на Бахамите. Според обясненията на адвоката й, компанията Mint Holdings Ltd би следвало да е заличила името на Крус още през 2002, но това не е станало поради недоглеждане. Въпреки това, „Крус формално е трябвало да декларира директорската си позиция“ и е готова да поеме пълна отговорност за това, че не го е направила.

След като напуска Европейската комисия през 2014 г., Нели Крус влиза в борда на множество мултинационални компании, попадащи под нейния надзор, докато тя е била на висок пост в Брюксел. Компанията за таксиметрови услуги Uber (обект на конкурентно разследване в редица европейски страни), Bank of America Merrill Lynch и McDonalds са само някои от големите имена, които през последните две години са се възползвали от услугите на работливата холандка.

75 – годишната Крус далеч не е сама в противоречивото си прескачане от публичния в частния сектор. Президентът на Еврокомисията, при когото тя е служила – Жозе Мануел Барозу, през юли стана председател на международния бизнес на агресивната банка Goldman Sachs. Това впрочем накара хиляди служители в европейските институции да се включат в подписка, която настоява да се отнемат пенсионните привилегии на бившия еврофункционер от десницата, който вреди на репутацията на ЕС.

Девет от 26-те бивши еврокомисари в двете комисии на Барозу са преминали на високоплатена работа в корпоративния свят – в банки, телекоми, инвестиционни компании и други подобни. Сред тях е отговарящата за правосъдието Вивиан Рединг, както и Карл де Гухт, холандският комисар по търговията, който положи основите на проекта за TTIP – договора за свободна търговия между САЩ и ЕС.

Wikipedia

Снимка Wikipedia

Еврокомисията между търговията с оръжия и Enron

Адвокатът на Крус твърди, че клиентката му не е сторила нищо укоримо. Въпросната компания Mint Holdings била учредена от йордански бизнесмен, Амин Бадр-Ел-Дин, който й бил приятел. Целта била с помощта на група инвеститори да се закупят международните енергийни активи на Enron – може би най-известната фалирала американска компания.

Крус, която освен другото е и бивш транспортен министър на Холандия, била наета в Mint заради „стратегическата си визия“. Малко след началото на преговорите, в началото на 2000 г. Enron фалира. Йорданският бизнесмен се отказал от сделката в края на лятото на същата година заради очакваните трудности, свързани със счетоводните оценки. Ако сделката се беше осъществила, активи на стойност 6 – 8 млрд. долара щяха да се прехвърлят в консорциума, в чийто съвет на директорите щеше да е и Крус.

Името „Енрон“ отдавна се е превърнало в нарицателно за мръсен бизнес и това е достатъчно да хвърли сянка върху реномето на Крус и на ЕС. Но нещата са дори по-груби, тъй като според ICIJ бизнесменът Бадр-Ел-Дин е направил състоянието си чрез реинвестиране на печалбите от продажба на оръжия в Обединените Арабски Емирства.

По тази линия неговата OAE Offsets Group е контактувала с американския оръжеен гигант Lockheed Martin – а Крус, преди да стане еврокомисар, била лобист на „Локхийд Мартин“. Сред международните активи на „Енрон“, които йорданецът искал да купи през 2000 г., попадат електроцентрали, находища на нефт и газ, танкери, терминали и дори международен газопровод, припомня в. Guardian.

Според адвоката на Крус, името й не е заличено от списъка на директорите на Бахамската фирма още през 2002 г. само по недоглеждане. Така или иначе, ако не беше разкритието на „Бахама Лийкс“, така и нямаше да разберем какви интереси е имала холандката в бизнеса с природен газ и оръжия.

Крус беше тази, която с натиска за „повече конкуренция“ на европейския газов пазар принуди големите компании да отделят производствените от преносните си активи. E.On и GDF бяха глобени с общо над 1 млрд. евро заради подозрения за картел и много ценни активи бяха изкарани на публична продан. От това цените на вътрешния пазар не се повлияха особено, но дали някой друг „приятел“ на еврокомисарката не се е възползвал?

Еврокомисарят по конкуренцията разполага с достъп до изключително чувствителна информация. Затова е много важно той да е извън всяко подозрение за конфликт на интереси. Истината излезе наяве: Крус не е отговаряла на нужните изисквания. Още по-малко го прави днес, когато лобира срещу данъчната сметка на Apple в Ирландия на стойност 13 млрд. евро.

През 2012 г. посещението на Нели Крус в България и нейните забележки във връзка с медийната свобода у нас бяха широко отразени от някои издания. За съжаление, напоследък те не бяха толкова активни да покажат какво всъщност се крие зад красивата фасада.

Братя по офшорки

По принцип не е незаконно да притежаваш или да управляваш офшорна компания, и понякога има основателни бизнес причини за учредяване на такава. Но заедно с това е важно обществените служители да обявяват свързаността си с офшорни дружества – заявяват журналистите от ICIJ.

„Бахама Лийкс“ разкрива, че също и Карлос Кабалеро Аргаес, бивш колумбийски министър на минното дело и енергетиката, е бил президент и секретар на компания на Бахамите, както и директор на друга такава.

Братът на първата дама на Екваториална Гвинея и четирима сегашни и бивши министри на енергетиката в богатата на ресурси африканска държава също имат фирми в Бахамите. Там стоят и 19 директори в джойнт венчъра на Exxon Mobil с Азербайджан.

Потвърдено е, че бащата на бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън е използвал Бахамска офшорка, за да не плаща данъци в течение на 30 години.

В „Бахама Лийкс“ изплува адресът на златодобивна компания от Монголия, в чийто съвет на директорите е бил Сукбаатар Батболд – минен предприемач, по-късно станал министър председател на страната.

От черния в сивия списък

Бахамските острови са една от най-известните офшорни зони в света. Данъчните служби на САЩ започват да се интересуват от архипелага още през 1930-те, а през 1960-те експерти изчисляват, че в тях годишно изтичат по 20 млрд. долара, основно криминални пари. През 2000 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ги постави в „Черния списък на офшорните зони“.

Бахамите реагираха, промениха някои закони – и бяха извадени от черния списък, но само за да бъдат включени през 2009 г. отново в т.нар. Сив списък на ОИСР. От 2015 г. Бахамските острови са също и в специалния списък на Европейската комисия на 30-те офшорни зони, които не си сътрудничат по данъчни въпроси.

На Бахамските острови няма данъци върху корпоративната печалба, капиталовите печалби, доходите и наследството. За регистрация на компания там не е необходимо да се посочва пред властите кои са действителните собственици. Така че не е чудно, че в малката островна държава са паркирани активи за над 222 млрд. долара.

Сред клиентите на Бахамите се нареждат Аугусто Пиночет, Садам Хюсеин, президентът на Аржентина Маурисио Макри, бившият премиер на Катар шах Хамад ал Тани и още много величия от подобен ранг.

Търсачка във файловете на Офшор Лийкс, Панама Пейпърс и Бахама Лийкс

 

About Dimitar Sabev

I am economist and journalist, interested in “ecohomics”: the interaction between economy, nature, and culture. I have been working as economic editor, chief editor, columnist, and investigative journalist at different Bulgarian media (“Tema” weekly magazine, DarikFinance.bg, webcafe.bg, money.bg, evromegdan.bg etc.), and have publications at many more. I also develop a kind of "terrain economics", doing research and preparing reports for different projects concerning the social and environmental impacts of mining, monetary assessment of ecosystem services, fiscal justice issues of foreign investments, development of quantitative indices for regional development, sustainable forest management, feasibility of trans-border biosphere reserves, etc.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s